Fermenterad färskost på hampafrön och solrosfrön

Fermenterad, krämig och med djupa smaker. Enkel att göra och med ett dygns tålamod. Jag har tidigare enbart gjort ostar med cashew osv men fick tips om att köra på solrosfrön och testade då en variant med en liten del hampafrön i också.

Recept 

Att mixa:

2 dl solrosfrön (Blötlagda över natten)

3 msk hampafrön (Blötlagda över natten)

Efter du blötlagt fröerna, lägg dessa i en kraftig blender eller mixer, häll på 2 dl vatten och mixa slätt, tillsätt lite mer vatten om det behövs för att få en slät, krämig men inte för lös konsistens.

Tillsätt 3 st probiotika-kapslar (mjölksyra) och mixa lite till, inte för länge då för mycket värme förstör probiotikan.

Häll över blandningen i en silduk/ostduk och skruva åt massan så det blir en boll, låt sedan fermenteras i rumstemperatur i 24 timmar. Lägg bollen i en sil så vätskan kan droppa ner i t.ex en skål.

Efter 24 tim 

Dags för smaksättning!

Här är det egentligen bara att hitta på hur man vill, men jag gjorde en variant jag tyckte blev riktigt nice och skriver vad jag hade i här under. Lägg över ostmassan i en bunke och knåda/rör sedan i följande:

2 msk bjäst

1 tsk tamari

1 tsk vitlökspulver

1 tsk torkad timjan (mortlad till nästan pulver)

1 tsk miso

Detta blandas/knådas i t ordentligt och sedan lägger du över osten i en glasburk med tätt lock. Du kan givetvis redan äta den, men jag lät den stå och gotta i kylen i 3-4 dagar innan för att smakerna skulle få dra och sätta sig mer. Sjukt gott att äta den med kex, göra bollar av och ha i en sallad, bre på en matig macka osv osv!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*